Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011

«Σκηνή 34η, πλάνο 17ο, λήψη 5η – ACTION!»

 



34ο Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας
17ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας
5ο digi2011
19-24 Σεπτεμβρίου 2011 


Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011, ώρα εβδόμη απογευματινή και όλα είναι έτοιμα για μια ακόμη φεστιβαλική εβδομάδα μικρού μήκους στη Δράμα. Στο Δημοτικό Ωδείο της ακριτικής πόλης καταφθάνουν κινηματογραφιστές και κινηματογραφόφιλοι από την Ελλάδα και το εξωτερικό, εκπρόσωποι θεσμών, δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι κι αντιπεριφερειάρχες, υπουργοί, τα μέλη των κριτικών επιτροπών, οι άνθρωποι του Φεστιβάλ, οι χρόνιοι εραστές της Δράμας…

Ένας ολόκληρος χρόνος έχει περάσει γεμάτος δράσεις κι αντιδράσεις αλλά, όλα δείχνουν, πως η μεγάλη γιορτή στην Ελλάδα για την μικρού μήκους ταινία κατάφερε να μείνει πιστή στο ραντεβού του Σεπτέμβρη, όπως εδώ και 34 χρόνια.






Καλλιτεχνικός Διευθυντής Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, Αντώνης Παπαδόπουλος

Μερικές εκατοντάδες νέες κινηματογραφικές δημιουργίες και φέτος είναι έτοιμες να ξεδιπλωθούν στις δυο μεγάλες οθόνες του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας και ο καλλιτεχνικός του διευθυντής, Αντώνης Παπαδόπουλος, δεν αργεί να ανοίξει την αυλαία για την τελετή έναρξης της φετινής διοργάνωσης.

 «Είναι μεγάλη μας χαρά που ήμαστε σε θέση και φέτος να ξεκινήσουμε αυτή τη μεγάλη γιορτή του κινηματογράφου σ’ αυτό τον τόπο. Ήταν δύσκολο να φανταστούμε τον περασμένο Μάρτιο και Απρίλιο το αποτέλεσμα της φετινής διοργάνωσης αλλά και για την ελληνική παραγωγή που θα έφτανε εδώ. Να όμως που σε τέτοιους αντίξοους καιρούς, η παραγωγή αυξήθηκε και μάλιστα υπερβολικά. Και είμαι σίγουρος ότι του χρόνου θα είναι ακόμα μεγαλύτερη.

Ίσως η ελληνική της ταινίας μικρού μήκους είναι ένα σημάδι της μάχης των νέων κινηματογραφιστών με ένα κίνητρο που πηγάζει από την περιρρέουσα ατμόσφαιρα.
Εξάλλου, η μικρού μήκους ταινία είναι άμεσης απόδοσης, με γρήγορα αποτελέσματα.  Δεν είναι σαν τη μεγάλη μήκους που θέλει τρία χρόνια για να ολοκληρωθεί.

Ο πήχης ανεβαίνει πολύ. Υποβλήθηκαν 250 ταινίες, γεγονός μη αναμενόμενο σε αυτήν την κατάσταση που ήμαστε. Το φεστιβάλ όμως είχε την ωριμότητα  και ανταπεξήλθε επάξια. 
Είμαστε σε θέση να προσφέρουμε στο κοινό δύο πολύ καλά διαγωνιστικά ελληνικά προγράμματα, το εθνικό και το digi και ένα όπως πάντα καλό διεθνές διαγωνιστικό  πρόγραμμα.

Ένα φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους δεν είναι μια κλειστή κινηματογραφική κοινότητα που ασχολείται σε μια σκοτεινή αίθουσα μόνο με τις ταινίες.  Είναι μια κοινωνική ομάδα που ζει και βιώνει σε μια πόλη. Ζητήσαμε τη βοήθεια του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης  -και, συγκεκριμένα του τμήματος οικονομικών σπουδών- και ξεκίνησε μια έρευνα για τις οικονομικές επιπτώσεις ενός σημαντικού πολιτιστικού γεγονότος στην πόλη της Δράμας.  Θα ακολουθήσει και ένα δεύτερο μέρος που θα το κάνει η ίδια ομάδα και τα αποτελέσματα θα τα έχουμε μέχρι το τέλος του χρόνου. 
Η ΕΡΤ εδώ και 20 χρόνια είναι ο χορηγός που βοηθάει συνεχώς και αδιαλείπτως το Φεστιβάλ της Δράμας. 
Έτσι και στη φετινή διοργάνωση, επάξια κρατάει ένα μεγάλο μέρος του εθνικού διαγωνιστικού τμήματος με 11 ταινίες». 



Το λόγο για να χαιρετήσουν τη γιορτή πήραν στη συνέχεια ο  διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ Λάμπης Ταγματάρχης, ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Δράμας κ.κ. Παύλος, εκπροσωπώντας το υπουργείο Πολιτισμού η γενική διευθύντρια του Σύγχρονου Ελληνικού Πολιτισμού, η Καζαζάκη Ζωή, ο υφυπουργός Υγείας, Διατροφής και Άθλησης Χρήστος Αηδόνης, ο βουλευτής Μαργαρίτης Τζίμας, ο αντιπεριφερειάρχης πολιτισμού Κωστής Παπακοσμάς, ο αντιπεριφεριάρχης Γιάννης Ξανθόπουλος και ο  Πρόεδρος του Φεστιβάλ και Δήμαρχος ΔράμαςΚυριάκος Χαρακίδης  που κήρυξε την έναρξη του 34ου Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους, του 17ου Διεθνούς Φεστιβάλ και του  5ου Digi 2011.





Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΡΤ Λάμπης Ταγματάρχης

«Όταν ήμουν φοιτητής ήθελα να κάνω μια ταινία μικρού μήκους να τη φέρω στην Δράμα αλλά τελικά δεν τα κατάφερα. Μετά  σκέφτηκα να κάνω μικρού μήκους ταινία τη θητεία μου στην ΕΡΤ αλλά θα είναι υπερπαραγωγή…
Είναι υποχρέωση της δημόσιας τηλεόρασης να βοηθάει  τον ελληνικό κινηματογράφο.
Τα τελευταία 40 χρόνια έχουν δοθεί από την ΕΡΤ περίπου 4 εκατομμύρια ευρώ και έχουν παραχθεί 140 ταινίες.
Ταινίες που ξεχωρίζουν για το υψηλό επίπεδο, την ευρύτητα των θεμάτων και τον προβληματισμό τους.
Στο φετινό Φεστιβάλ συμμετέχουμε με 11 ταινίες ενώ ετοιμάζονται άλλες 10. Να θεωρείται δεδομένη την παρουσία της δημόσιας τηλεόρασης στα κινηματογραφικά πράγματα της χώρας».


Ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Δράμας, κ.κ.  Παύλος

«Η  Εκκλησία της Δράμας εγκάρδια σας καλωσορίζει στη μαρτυρική μας πόλη για το μεγάλο αυτό καλλιτεχνικό γεγονός, το οποίο ιδιαιτέρως τιμά την πόλη και για το οποίο καυχώνται όλοι οι Δραμινοί. Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την παρουσία σας και να σας ευχαριστήσω γιατί με τη δουλειά σας, μάς επιτρέπετε να ονειρευόμαστε σ’ αυτά τα δύσκολα χρόνια και να γινόμαστε κάτοχοι παιδείας και μόρφωσης μέσα από τη δουλειά σας.
Η τοπική μας Εκκλησία θέλει ενεργότερα να συμμετάσχει σ’ αυτό το δρώμενο, το οποίο φέτος συμπληρώνει 34 χρόνια παρουσίας σ’ αυτήν την πόλη, γι’ αυτό απευθύνω μια πρόσκληση σε αυτούς που ασχολούνται με το ντοκιμαντέρ ή με τις ταινίες μικρού μήκους, ώστε να παρουσιάσουμε τους πνευματικούς, τους εκκλησιαστικούς θησαυρούς της περιοχής μας.  Πιστέψτε με, είναι σπουδαίοι και με μεγάλο ενδιαφέρον.
Θα ήθελα, τελειώνοντας, επειδή από παιδί ήμουν εραστής του κινηματογράφου, να χαιρετίσω την παρουσία του μεγάλου Έλληνα ηθοποιού κ. Βόγλη, για τον οποίο από τα παιδικά μου χρόνια έτρεφα μεγάλη συμπάθεια.  Τον συνδέω και με την ταινία «Οι γενναίοι του Βορρά», η οποία αφηγείται τα παθήματα των Δραμινών και των κατοίκων της Ανατολικής Μακεδονίας.
Η εικόνα παίζει μεγάλο ρόλο στη ζωή μας κι αποτυπώνεται κυρίως στις ψυχές και στις καρδιές των μικρών παιδιών, γι’ αυτό και η ευθύνη η δική σας είναι πάρα πολύ μεγάλη. Η Εκκλησία στέκεται στην πρόκληση των σύγχρονων μέσων πολύ ευγενικά και θετικά και θέλουμε να συμμετάσχουμε ενεργά σ’ αυτό το γίγνεσθαι που λέγεται Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας».

Ζωή Καζαζάκη, Γενική Διευθύντρια Σύγχρονου Ελληνικού Πολιτισμού

θα ήθελα καταρχήν να ευχαριστήσω τον Δήμαρχο της πόλης Κυριάκο Χαρακίδη και τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Φεστιβάλ Αντώνη Παπαδόπουλο για την ευγενική πρόσκληση και φιλοξενία  στην ωραία πόλη της Δράμας και να τους συγχαρώ για την διοργάνωση τόσο του 34ου Φεστιβάλ ελληνικών ταινιών μικρού μήκους όσο για το 17ο διεθνές φεστιβάλ αλλά και το 5ο Digi.

Η συνεργασία του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού με τον Δήμο της Δράμας και τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή, είναι μακροχρόνια και εποικοδομητική.
Διαχρονικά, από το ξεκίνημά του, το Φεστιβάλ υποστηρίχτηκε ηθικά και οικονομικά από όλους τους υπουργούς Πολιτισμού. Παρά την δύσκολη οικονομική συγκυρία, υποστηρίζεται και από την σημερινή ηγεσία του υπουργείου.

Το Φεστιβάλ της Δράμας ενισχύει τις σχέσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης με τον πολιτισμό και συμβάλλει στην αποκέντρωση και την διαμόρφωση της πολιτισμικής ταυτότητας αυτής της πόλης. Μέσα από το Φεστιβάλ, ενισχύεται η επιθυμία της έκθεσης των ιδεών, διευρύνεται και αξιοποιείται η δυνατότητα πραγματοποίησης πολιτιστικών παραγωγών, προωθούνται καλλιτεχνικές συναλλαγές, δημιουργούνται δίκτυα συνεργασίας μεταξύ των επαγγελματιών του κινηματογράφου.
Αν και επείγει η συνεργασία για συμπαραγωγές μέσω προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάτι που θα μπορούσε να εξοικονομήσει πόρους για το Φεστιβάλ, από την άλλη πλευρά θεωρούμε ότι αυξάνονται οι δυνατότητες ανάπτυξης του πολιτισμικού τουρισμού στην περιοχή και ενισχύεται κατά συνέπεια περαιτέρω την βιωσιμότητα του θεσμού.  

Χαίρομαι που βλέπω εδώ σήμερα εκπροσώπους φορέων άλλων χωρών, εκπροσώπους των προξενικών αρχών, των ΜΜΕ της Ελλάδας και ξένων χωρών, λαμπρούς καλλιτέχνες, το κοινό της πόλης καθώς και τους νέους κινηματογραφιστές που υπηρετούν με συνέπεια το Φεστιβάλ.
Αποδεικνύεται ότι τι Φεστιβάλ είναι ένας ζωντανός οργανισμός που προσλαμβάνει τους κραδασμού της κοινωνίας ώστε κάθε χρόνο να δίνει νέα μηνύματα για όλους.
Το Φεστιβάλ της Δράμας κάθε χρόνο συμβάλει στην δημιουργία του μελλοντικού δυναμικού και του μελλοντικού κοινού για τον κινηματογράφο γενικότερα. Το υπουργείο Πολιτισμού ενδιαφέρεται να τον στηρίξει και τον στηρίζει ενεργά».






Χρήστος Αηδόνης - Υφυπουργός Υγείας, Διατροφής και Άθλησης

«Το κεντρικό μήνυμα της φετινής διοργάνωσης είναι η λέξη «Αction». Μήνυμα των καιρών, μήνυμα που μας προτρέπει σε δράση για ενεργοποίηση και ετοιμότητα. Η τέχνη είναι ένας τρόπος παραγωγικής δράσης. Και το σινεμά είναι η μορφή των τεχνών που απεικονίζει τη δράση με μαγεία. Ένας μεγάλος φορέας, όπως το Διεθνές Φεστιβάλ Δράμας, αποτελεί σίγουρα σημείο αναφοράς για την πολιτιστική ταυτότητα της πόλης μας και σημείο έλξης για την τουριστική της ανάδειξη. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι οι προσπάθειές μας βρήκαν πρόσφορο έδαφος πριν λίγο καιρό και πετύχαμε την διατήρηση της θεσμικής παρουσίας. Το βασικό μας επιχείρημα ήταν το κύρος του Φεστιβάλ, η αναγνωρισμένη δράση του στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έτσι σήμερα, παραμένει το φετινό Φεστιβάλ της Δράμας ανέπαφο από τις τρέχουσες εξελίξεις. Το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, όχι μόνο θα αντέξει αλλά θα συνεχίσει να προσφέρει ευκαιρίες στους δημιουργούς και την φρέσκια κινηματογραφική σοδειά στο δραμινό κοινό. Στο πνεύμα αυτό, συνεχίζουμε να επενδύουμε και να στηρίζουμε την γιορτή του κινηματογράφου, αποδεικνύουμε πως η χώρα μας έχει και τις υποδομές και το ανθρώπινο δυναμικό να παράγει πολιτιστικά προϊόντα διεθνούς κύρους που με τις κατάλληλες ενέργειες είναι δυνατόν να αποφέρουν έσοδα στις τοπικές κοινωνίες ακόμα και σε στιγμές μεγάλης ύφεσης.
Τα συγχαρητήριά μου σε όσους συνέβαλλαν όλα τα προηγούμενα χρόνια και συμβάλλουν ακόμα και σήμερα στην ανάπτυξη, στήριξη και διοργάνωση του Φεστιβάλ Δράμας.  Εύχομαι καλή επιτυχία στο φετινό φεστιβάλ και καλή διαμονή στην πόλη».



Μαργαρίτης Τζίμας  - Βουλευτής Δράμας, π. Υπουργός Μακεδονίας-Θράκης και Δήμαρχος Δράμας

Ο βουλευτής Δράμας  Μαργαρίτης Τζίμας καλωσόρισε τους προσκεκλημένους μνημονεύοντας τους αείμνηστους δημάρχους της πόλης Αναστάσιο Πατρή και Σωκράτη Δημητριάδη.

«Ενώ, για μια ακόμα χρόνια, θα ζωντανέψουν τα όνειρα των νέων κινηματογραφιστών στη σκοτεινή αίθουσα του κινηματογράφου «Ολύμπια» και στην αίθουσα του Δημοτικού Ωδείου, θα ζωντανέψουν μαζί τους και τα όνειρα των πρωτεργατών του Φεστιβάλ. Τα όνειρα της Κινηματογραφικής Λέσχης της Δράμας, που από το 1977 ξεκίνησε να προβάλλει την ταινία μικρού μήκους εδώ στη Δράμα. Ήταν το όνειρο του αειμνήστου δημάρχου Δράμας Αναστασίου Πατρή και του στυλοβάτη του Φεστιβάλ, αειμνήστου δημάρχου Δράμας Σωκράτη Δημητριάδη. Είναι πολλά 34 χρόνια για μια επαρχιακή πόλη, να στηρίζει ένα αποκεντρωμένο θεσμό πολιτισμού και τέχνης. Πολλοί όμως είναι και οι φίλοι του Φεστιβάλ που στηρίζουν με την παρουσία τους εδώ και τόσα χρόνια αυτό το ραντεβού τέχνης. Η ΕΡΤ, η Ένωση Ελλήνων Σκηνοθετών, η Ένωση Κριτικών, η Ένωση Τεχνικών, η Ένωση Ηθοποιών, οι διανομείς, αλλά κυρίως οι νέοι σκηνοθέτες. Είναι ευλογία για τη Δράμα να κρατά ζωντανό αυτό το θεσμό τέχνης για την ταινία μικρού μήκους και είναι τιμή για όλους εμάς να επιλέγετε τη Δράμα για να προβάλλετε τις δημιουργίες σας μέσω του Φεστιβάλ.  Αυτός ο θεσμός κρατιέται ζωντανός, γιατί έτσι τον αντιλαμβανόμαστε όλοι πέρα από κόμματα, πέρα από ιδεολογίες ή συγκρούσεις κατά καιρούς με την εκάστοτε πολιτεία. Η ταινία μικρού μήκους είναι ο πυρήνας, είναι η καρδιά του κινηματογράφου. Δεν ξεκίνησαν όλοι οι μεγάλοι σκηνοθέτες από την ταινία μεγάλου μήκους, οι περισσότεροι ξεκίνησαν προβάλλοντας στη σκοτεινή αίθουσα το πεντάλεπτο, το δεκάλεπτο, το εικοσάλεπτο ταινιάκι τους. Γι’ αυτό κι εμείς έχουμε υποχρέωση να σας στηρίξουμε σε όλες σας τις προσπάθειες, για να κρατήσουμε αδιάφθορο κι ελκυστικό το βήμα προβολής της δουλειάς των νέων σκηνοθετών. Ο πολιτισμός είναι εκείνος ο μηχανισμός που ενώνει κι όχι ο μηχανισμός που διχάζει».

Γιάννης Ξανθόπουλος,  Αντιπερφερειάρχης

Μεταφέροντας αρχικά το χαιρετισμό του περιφερειάρχη Ανατ. Μακεδονίας και Θράκης , Άγγελου Μαρκίδη και τις ευχές του για την καλή επιτυχία του  Φεστιβάλ, στη συνέχεια τόνισε:
«Το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας αποτελεί εδώ και χρόνια καταξιωμένο θεσμό πολιτισμού και τέχνης σε πανελλήνιο και διεθνές επίπεδο. Και αυτό ως αποτέλεσμα της διαχρονικής καλής συνεργασίας όλων των εμπλεκόμενων της τοπικής κοινωνίας, της πολιτείας και των επαγγελματιών ακόμα και των ερασιτεχνών ανθρώπων του κινηματογράφου. Το μήνυμα είναι σαφές: σημαντικές πολιτιστικές δράσεις μπορούν να λάβουν σάρκα και οστά και να στεριώσουν στην Περιφέρεια. Η πολιτιστική αποκέντρωση δεν πρέπει να είναι ταμπού. Υπάρχει πολιτισμός και στην άλλη Ελλάδα… Εμείς οι Δραμινοί αγαπάμε, φροντίζουμε και υπηρετούμε το Φεστιβάλ για ένα παραπάνω λόγο: Μας δίνει την ευκαιρία για μια βδομάδα η μικρή μας πόλη, η αποκομμένη από τον αναπτυξιακό και επικοινωνιακό ιστό της χώρας, να δηλώσει την παρουσία  της. Η Δράμα για λίγες μέρες γίνεται σημείο αναφοράς. Συγχρόνως, με τις παράλληλες εκδηλώσεις, οι κάτοικοί της γίνονται κοινωνοί και συμμέτοχοι στο ίδιο το γεγονός».

Κωστής Παπακοσμάς  - Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού

«Η Ορθοδοξία και ο πολιτισμός ήταν που κράτησαν στο διάβα των αιώνων τον ελληνισμό όρθιο. Και σήμερα, σ’ αυτές τις δύσκολες στιγμές, με πίστη στην Ορθοδοξία και με όχημα τον πολιτισμό μπορούμε να τα καταφέρουμε. Εδώ στη Δράμα αποδεικνύεται ότι ο πολιτισμός είναι το όχημα της ανάπτυξης, είναι αυτό που θα μας οδηγήσει μπροστά. Υπάρχει όρεξη για δουλειά από τους εκπροσώπους του λαού της Δράμας.
Από καρδιάς εύχομαι καλή επιτυχία στους δημιουργούς του Φεστιβάλ στο διαγωνιστικό τμήμα, καλή επιτυχία στο Φεστιβάλ της Δράμας, το φεστιβάλ της Ανατ. Μακεδονίας και Θράκης, το φεστιβάλ της χώρας μας και των Βαλκανίων!».

Κυριάκος Χαρακίδης  - Πρόεδρος του Φεστιβάλ και Δήμαρχος Δράμας

Καλωσορίζοντας όλους χαιρέτησε ιδιαιτέρως για την παρουσία τους τον σεβασμιότατο Μητροπολίτη Δράμας κ.κ. Παύλο, τον υφυπουργό Υγείας – Άθλησης και Διατροφής Χρήστο Αηδόνη, τον πρώην Υπουργό και βουλευτή Μαργαρίτη Τζίμα, τους αντιπεριφερειάρχες, την εκπρόσωπο του Υπουργείου Πολιτισμού, τον Πρόξενο της Γαλλίας στη Θεσσαλονίκη, τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του γαλλικού καναλιού TV5, τον τιμώμενο ηθοποιό Γιάννη Βόγλη και τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΡΤ κ. Ταγματάρχη που τον ευχαριστούμε για όλη τη βοήθεια που προσφέρει διαχρονικά η ΕΡΤ στο Φεστιβάλ και στον τόπο.

«Τριάντα τέσσερα χρόνια, κάθε Σεπτέμβριο το Φεστιβάλ έχει γίνει συνήθεια ζωής για τον κόσμο του κινηματογράφου, αλλά και για μας τους ίδιους εδώ, γιατί εμείς οι δραμινοί το δημιουργήσαμε, το εξελίξαμε μαζί με εσάς και το φτάσαμε εκεί που βρίσκεται σήμερα.
Σκοπός μας είναι η ενίσχυση του πετυχημένου θεσμού του Φεστιβάλ και η συνεχής βελτίωση του, παραλλήλως δε και το άνοιγμα του προς την τοπική κοινωνία».




Πλουσιότερες προφεστιβαλικές εκδηλώσεις

«Με ρωτούσαν πριν λίγο καιρό, ως νέος Δήμαρχος τι θα κάνετε καινούργιο και διαφορετικό για να αναπτυχθεί το Φεστιβάλ.
Φέτος λοιπόν δείξαμε τι μπορεί να γίνει. Το Φεστιβάλ λοιπόν το ανεβάσαμε σε ξυλοπόδαρους, τραγούδησε καντάδες στους δρόμους της πόλης, στις γειτονιές και στα τοπικά διαμερίσματα. Ξεσήκωσε την πόλη με τύμπανα και, για πρώτη φορά στα τριάντα χρόνια της ιστορίας του, έχει πάει βόλτα και στις τοπικές και δημοτικές κοινότητες του Δήμου μας, όπου κάθε μέρα υπάρχουν στημένες γιγαντοοθόνες για να παρακολουθούν τα δρώμενα. Έγιναν, λοιπόν,  πολύ πλουσιότερες οι προφεστιβαλικές εκδηλώσεις. Η Δράμα, κυρίες και κύριοι, γιορτάζει το Φεστιβάλ σε όλα τα σημεία της».

Για το μέλλον του Φεστιβάλ

«Ως νέα δημοτική αρχή αυτό για το οποίο προσπαθήσαμε, καταρχήν, ήταν η αυτονόμηση του Φεστιβάλ και το πετύχαμε με τα όπλα αυτά που μας έδωσαν οι προκάτοχοι μας. Αυτό που εσείς όλοι αναδείξατε, με πολύ μεγάλο κόπο μπορέσαμε να το κρατήσουμε αυτόνομο σαν εξαίρεση, όπως προβλέπονταν, από το νόμο του “Καλλικράτη”. Το δεύτερο το οποίο μπορέσαμε να εξασφαλίσουμε ήταν να γίνει η επανεκκίνηση  αυτού του οράματος της στέγης του Φεστιβάλ, η περιβόητη περίπτωση της καπναποθήκης Περδίκα,  όπου επί Δημαρχία Μ. Τζίμα αγοράστηκε το κτίριο, έγινε μια προμελέτη και έμεινε εκεί. Το ζήτημα αυτό επανεκκινείται με την γενναία απόφαση του υπουργού Πολιτισμού να το εγγράψει στο πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.  Μετά από πιέσεις πάλι με τον υφυπουργό 1,4 εκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου να ξεκινήσει η μελέτη αυτού του χώρου. Έτσι, λοιπόν, το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας ευελπιστούμε ότι θα έχει αυτήν την αντάξια στέγη.
Εμείς με τη σειρά μας, επιθυμούμε να ενισχύσουμε, να βελτιώσουμε και να αναδείξουμε το θεσμό ως έναν καθιερωμένο και αναγνωρισμένο θεσμό συνολικής παραγωγής πολιτισμού.
Θέλω κλείνοντας να ευχαριστήσω θερμά όλους όσους με την παρουσία και τη συμμετοχή τους στήριξαν και στηρίζουν το Φεστιβάλ στην τριαντατετράχρονη πορεία του. Ιδιαίτερα, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, το Υπουργείο Πολιτισμού, την Ελληνική Ραδιοφωνία – Τηλεόραση, το γαλλικό δορυφορικό κανάλι TV5, το Γαλλικό Προξενείο της Θεσσαλονίκης, τους Έλληνες και ξένους σκηνοθέτες που είναι εδώ και όσοι δεν είναι εδώ αλλά στήριξαν και στηρίζουν το Φεστιβάλ, τους σεναριογράφους και κυρίως τους νέους δημιουργούς και κινηματογραφόφιλους που έχουν συμβάλλει διαχρονικά στην εξέλιξη και στην επιτυχία του Φεστιβάλ Δράμας».

Στο πλαίσιο των ετήσιων αφιερωμάτων σε προσωπικότητες του καλλιτεχνικού χώρου, το Φεστιβάλ Δράμας τίμησε φέτος, κατά τη διάρκεια της τελετής έναρξης, τον ηθοποιό Γιάννης Βόγλη αλλά και τον εκλιπόντα Θανάση Βέγγο, που παρ ’όλη τη συγκίνηση, σκόρπισε το γέλιο στην αίθουσα.


Αφιέρωμα στον ηθοποιό Γιάννη Βόγλη

Το Φεστιβάλ φέτος τίμησε κατά τη διάρκεια της τελετής έναρξης τον ηθοποιό Γιάννη Βόγλη..  Ο καλλιτεχνικός διευθυντής Αντώνης Παπαδόπουλος απονέμοντας του ένα αναμνηστικό, τόνισε:
«Τιμούμε έναν άνθρωπο, έναν καλλιτέχνη, ο οποίος έχει αφήσει το αποτύπωμά του τόσο στον κινηματογράφο όσο και στο θέατρο Θα έλεγα με δύο λόγια ότι είναι ένας ηθοποιός που με πολύ μεγάλη ευκολία πέρασε από τον εμπορικό κινηματογράφο στο λεγόμενο νέο ελληνικό κινηματογράφο. Περισσότερα από αυτά που θα ήθελα να πω αναφέρονται στο φιλμάκι που ακολουθεί σε μια συνέντευξη που έχω πάρει από τον κ. Βόγλη».

Ο Γιάννης Βόγλης συγκινημένος και φανερά χαρούμενος, πήρε το λόγο: 

«Αυτό το βραβείο συνδέεται ακριβώς με 50 χρόνια παρουσίας μου στο χώρο του θεάτρου και δημιουργίας. Αποφοίτησα από τη Δραματική Σχολή του Πέλου Κατσέλη το 1961 και φέτος συμπληρώνονται ακριβώς  50 χρόνια. Μισός αιώνας. Κοιτάω πίσω και δεν κατάλαβα πώς πέρασαν αυτά τα χρόνια, γιατί  το μόνο που με απασχολούσε  ήταν πώς να πάω παραπέρα, πώς, δηλαδή, να βελτιωθώ σαν άνθρωπος, σαν καλλιτέχνης, σαν δημιουργός».

Για τους νέους ηθοποιούς

«Θα πρέπει να αναφέρω ότι στην πορεία μου περισσότερα δεν ήταν τα «ναι», αλλά τα «όχι». Και το λέω στους νέους  ηθοποιούς. Περισσότερο σημαντικά είναι τα «όχι» που θα πεις στην καριέρα σου, όταν αισθάνεσαι ότι αυτό που σου προτείνεται δεν σε εκφράζει».

Για τη Δράμα και το Φεστιβάλ της

«Χαίρομαι που βρίσκομαι στη Δράμα, πέρα από καλλιτέχνης και δημιουργός είμαι και πολίτης αυτής της χώρας και της Ευρώπης. Θέλω να συγχαρώ τη πόλη σας γι’ αυτό το Φεστιβάλ.  Δύο πόλεις στην Ελλάδα έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν σοβαρή πολιτιστική δραστηριότητα και είναι αυτό που λέω πάντα όταν ξεκινάμε πράγματα, πρέπει να βλέπουμε, εκτός από το όραμα, και το σχεδιασμό σε βάθος χρόνου. Είναι το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού της Καλαμάτας και το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας. θυμάμαι, όταν ξεκινούσε, κανείς δεν πίστευε ότι τα 34 χρόνια θα ήταν τόσο δημιουργικά και σημαντικά. Να γίνει Διεθνές και να προσαρμοστεί στη σημερινή εποχή. Θέλω να συγχαρώ όλους όσους κατέθεσαν πολλή δουλειά και ιδρώτα σε αυτή την προσπάθεια. Είμαι περήφανος. Πρέπει να είμαι περήφανος.
Σας ευχαριστώ και πρέπει να πω ότι έχω ακόμη πολλή δουλειά να κάνω!».

Το αφιέρωμα στον Γιάννη Βόγλη ολοκληρώθηκε με την προβολή της συνέντευξης που ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Αντώνης Παπαδόπουλος πήρε από τον τιμώμενο ηθοποιό. Ένα φιλμάκι με μια ενδιαφέρουσα –μικρού μήκους- συζήτηση για την, αναμφίβολα, μεγάλου μήκους καλλιτεχνική του διαδρομή.

Οι κριτικές επιτροπές και οι κινηματογραφικές προβολές

Στη συνέχεια ακολούθησε η παρουσίαση των  κριτικών επιτροπών των τριών διαγωνιστικών προγραμμάτων, καθώς και ένας σύντομος χαιρετισμός από τους προέδρους τους.

Με την παρουσία τους, επίσης, τίμησαν την εκδήλωση ο Πρόξενος της Γαλλίας στη Θεσσαλονίκη και διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης, Christian Thimonier καθώς και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του δορυφορικού γαλλικού καναλιού TV5MONDE, χορηγός επικοινωνίας του Φεστιβάλ.

Όσοι παρέμειναν στην αίθουσα παρακολούθησαν την ταινία της έναρξης, με τίτλο «Η Μέθοδος Μπουρσνικόφ», κινούμενα σχέδια γαλλικής παραγωγής 2004 του Gregoire Sivan και ένα σύντομο πρόγραμμα κινηματογραφικής μουσικής μαθητών του Δημοτικού Ωδείου Δράμας.



Η κριτική επιτροπή του 34ου Εθνικού Φεστιβάλ

Την κριτική επιτροπή του 34ου Εθνικού Φεστιβάλ αποτελούν:
Ο πρόεδρος της Εταιρίας Ελλήνων Σκηνοθετών κ. Χάρης Παπαδόπουλος
Ο πεζογράφος, μεταφραστής, σεναριογράφος και πολυβραβευμένος σκηνοθέτης κ. Αχιλλέας Κυριακίδης.
Η πρωταγωνίστρια του θεάτρου, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης κα Δήμητρα Ματσούκα.
Ο τεχνικός κινηματογράφου, διευθυντής του Μουσείου – Αρχείου της ΕΡΤ επι σειρά ετών κ. Νίκος Σφέτσας.
Πρόεδρος της Επιτροπής ο καταξιωμένος σκηνοθέτης θεάτρου και κινηματογράφου κ. Δήμος Αβδελιώδης.
Την κριτική αποτίμηση του διαγωνιστικού τμήματος του εθνικού φεστιβάλ θα κάνει ο κριτικός κινηματογράφου, μέλος της FIRPESCI και συγγραφέας κ. Μπόζινταρ Ζέτσεβιτς.

Στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος της κριτικής επιτροπής, κ. Αβδελιώδης ανέφερε:
“Είμαι πραγματικά συγκινημένος γιατί πριν από είκοσι επτά νομίζω χρόνια το 1984, ήμουν κι εγώ διαγωνιζόμενος με τον “Αθέμιτο συναγωνισμό”και έχω κλείσει στην καρδιά μου μέσα τη Δράμα  σαν κάτι εξαιρετικό. Και πραγματικά μέσα στη διάρκεια των χρόνων φάνηκε ότι οι άνθρωποι εδώ που στηρίζουν την πολιτεία και τους θεσμούς, κατάφεραν να φτιάξουν αυτό το πολυ σημαντικό πολιτιστικό γεγονός και θεσμό που έχει τεράστια σημασία, όπως μας είπε ο σεβαστός και αγαπητός κ. Μπακογιαννόπουλος και χαίρομαι πάρα πολύ που η οργάνωση και η φιλοξενία, δίνει το στίγμα και τη σοβαρότητα αυτού του θεσμού που πραγματικά μας εκπροσωπεί και διεθνώς και έχει τεράστια σημασία. Αυτό που θα ήθελα να συμπληρώσω για το θεσμό αυτό, η σημαντικότητα του δεν είναι μόνο ότι προστατεύει και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για ένα χώρο του πολιτισμού, έχει τεράστια σημασία να έχουμε εννοήσει, ότι η ταινία μικρού μήκους δεν είναι κάτι το οποίο είναι ένα μέσον, αλλά είναι ένα αυτόνομο καλλιτεχνικό γεγονός, το οποίο μπορεί να έχει μέσα του την απόλυτη ποιότητα. Θέλω να αναφέρω ένα παράδειγμα από τη λογοτεχνία, όπου οι μικρές δομές όπως π.χ. το ποίημα ή το διήγημα, η νουβέλα και το μυθιστόρημα είναι τέσσερα διαφορετικά είδη και η σχέση που υπάρχει μεταξύ τους δεν είναι μια σχέση ποσότητας, είναι ποιότητας. Ένα εξαιρετικό και αριστουργηματικό ποίημα, ένα εξαιρετικό και αριστουργηματικό διήγημα, το οποίο να είναι πολύ καλύτερο από ένα μέτριο ή κακό μυθιστόρημα. Άρα δε θα πρέπει να βλέπουμε την ταινία μικρού μήκους ως ένα μέσο για να φτάσει κανείς στη μεγάλη, αλλά ως ένα πολύ σοβαρό αυτόνομο γεγονός, το οποίο ενδυναμώνει τον πολιτισμό και δίνει τέτοια ελευθερία μάλιστα θα έλεγα που δεν θα μπορέσει ποτέ να την βγάλει η μεγάλη φόρμα. Αυτή την τεράστια σημασία εκπροσωπεί σήμερα το φεστιβάλ Δράμας και χαίρομαι πάρα πολύ που ο θεσμός είναι ζωντανός, είναι όλοι έτοιμοι να τον στηρίξουν και έχουν καταλάβει την τεράστια σημασία που έχει τόσο για την Ελλάδα αλλά και για τον παγκόσμιο πολιτισμό. Σας ευχαριστούμε πολύ.”



Η κριτική επιτροπή του 17ου Διεθνούς Φεστιβάλ

Από το 17ο Διεθνές Φεστιβάλ παρόντα στην τελετή ήταν τα τρία από τα πέντε μέλη της κριτικής επιτροπής, καθώς τα υπόλοιπα αναμένονταν στη Δράμα το βράδυ της Δευτέρας.
Την κριτική επιτροπή του 17ου Διεθνούς Φεστιβάλ αποτελούν:
Ο σκηνοθέτης, δημοσιογράφος και παραγωγός κ. Πατρίς Καρέ από τη Γαλλία.
Ο σεναριογράφος, συγγραφέας και σκηνοθέτης κ. Ταιφούν Πιρσελίμογλου από την Τουρκία.
Ο συγγραφέας και σκηνοθέτης, μέλος της Ακαδημίας Κινηματογράφου κ. Γκόραν Ραντοβάνοβιτς από τη Σερβία.
Ο παραγωγός, σκηνοθέτης και κοσμήτορας της Νορβηγικής σχολής κινηματογράφου καθηγητής κ. Τόμας Στέντερουπ από τη Νορβηγία.
Πρόεδρος της επιτροπής, χωρίς να χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις, ο κριτικός κινηματογράφου κ. Γιάννης Μπακογιαννόπουλος.
Τον κριτικό σχολιασμό του διεθνούς φεστιβάλ θα κάνει η ιστορικός, θεωρητικός του κινηματογράφου και καθηγήτρια Πανεπιστημίου κα Ιωάννα Αθανασάτου.

Στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος της κριτικής επιτροπή, κ. Μπακογιαννόπουλος, τόνισε:
“Πολλοί χαιρετισμοί και πολλά σημαντικά πράγματα λέχθηκαν απόψε και μάλιστα θα έλεγα ότι τμήματα των σκέψεων που είχαμε για το φεστιβάλ, ήδη πέρασαν από τις αληθινά δημιουργικές τοποθετήσεις των θρυλικών παραγόντων του φεστιβάλ της Δράμας. Άρα θα είμαι πολύ σύντομος.
Είμαστε σε εποχή μεγάλης κρίσης, κρίσης οικονομικής και κρίσης κοινωνικής. Κρίσης ακόμα και εκτίμησης, οι ξένοι κατά κάποιο τρόπο μας πατάνε λίγο στο λαιμό. Ποια είναι η δική μας απάντηση, πέρα από οτιδήποτε άλλο. Το έχει πει το φεστιβάλ, αυτό, είναι η θετική δράση. Η απάντηση των ανθρώπων είναι η θετική τους δράση και το φεστιβάλ έχει αυτήν τη θετική δράση, εχει την ιστορία του, την έχει χτίσει κομμάτι – κομμάτι, τσιμεντόλιθο -τσιμεντόλιθο και έχει φτιάξει αυτόν το μεγάλο θεσμό. 34 χρόνια, 17 χρόνια διεθνές και με αυτές τις συμμετοχές απ' τον ελληνικό χώρο, από αυτή την απήχηση που έχει ο ελληνικός κινηματογράφος, βλέπουμε τον ελληνικό κινηματογράφο να έχει απήχηση και στο εξωτερικό πάλι, είναι καλό, πάρα πολύ καλό. Εδώ όμως γεννιέται και η επόμενη γενιά, έχουμε αυτή την εκτίμηση του κόσμου όλου, την παγκόσμια εκτίμηση προς τη Δράμα, προς τον ελληνικό κινηματογράφο και το φιλμ μικρού μήκους. Αυτό είναι η απάντηση στις άλλες δυσφημιστικές ή ταπεινωτικές στιγμές, που μπορεί να έχουμε ζήσει. Δράση λοιπόν, action, θετική δράση και η Δράμα θα πάει μπροστά!”



Η κριτική επιτροπή του Digi 2011

Στη συνέχεια της τελετής ξεκίνησαν οι παρουσιάσεις των κριτικών επιτροπών των φετινών διαγωνιστικών τμημάτων του φεστιβάλ.
Στο Digi  2011 την κριτική επιτροπή αποτελούν:
Ο συγγραφέας, κριτικός κινηματογράφου και λογοτεχνίας και σκηνοθέτης κ. Τάσος Γουδέλης.
Ο διευθυντής φωτογραφίας κ. Γιάννης Δασκαλοθανάσης.
Πρόεδρος της επιτροπής ο σκηνοθέτης κ. Μάνος Ευστρατιάδης

Στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος της κριτικής επιτροπής Digi 2011, κ. Ευστρατιάδης ανέφερε:
“Πρωτοήρθα στη Δράμα το 1984, ως μέλος τότε της κριτικής επιτροπής, είχα πολλά μαλλιά και πολλές φιλοδοξίες, με εγκατάλειψαν και τα δύο στη διαδρομή. Όμως σε αυτή τη διαδρομή παρακολούθησα τα περισσότερα από το Φεστιβάλ εδώ, τις περισσότερες διοργανώσεις. Μπορώ να ισχυριστώ λοιπόν ότι σε αυτή την αίθουσα είμαι από τους πιο παλιούς θεατές και για αυτό παρακαλώ πολύ να σεβαστείτε τη μαρτυρία μου. Χρόνο με το χρόνο, είδα με πολύ συγκίνηση να γεννιέται εδώ μια ολόκληρη γενιά σημαντικών δημιουργών του ελληνικού κινηματογράφου. Είναι αυτοί που σήμερα αποτελούν τον δημιουργικό της κορμό. Αν όχι όλοι οι περισσότεροι έκαναν την πρώτη τους εμφάνιση σε αυτή την πόλη, που δίκαια μπορεί να περηφανεύεται ότι εδώ συντηρεί το “φυτώριο” του ελληνικού κινηματογράφου. Για αυτό θεωρώ μεγάλη τιμή που φέτος το φεστιβάλ μου εμπιστεύτηκε αυτό το ρόλο μαζί με του άξιους συναδέλφους και φίλους. Υποσχόμαστε να είμαστε ευαίσθητοι και προσεκτικοί. Κλέινοντας θέλω να κάνω μια ευχή. Είχα πει, με άλλη ιδιότητα πριν απο χρόνια, ότι θεωρώ το φεστιβάλ της Δράμας “μαιευτήριο” ταλέντων, είναι κάτι που νομίζω πως είναι δίκαιο, κάποιοι το βρήκαν και χαριτωμένο, πιστεύω όμως πως δε φτάνει αυτό σήμερα, πιστέυω πως στα δύσκολα χρόνια που όλοι ξέρουμε πως έρχονται, το φεστιβάλ της Δράμας εκτός από “μαιευτήριο” ταλέντων πρέπει να αποδειχτεί και Κιβωτός των ταλέντων του ελληνικού κινηματογράφου. Είμαι σίγουρος πως θα τα καταφέρει, αυτό εύχομαι ολόψυχα και σας ευχαριστώ.”




(Επιμέλεια: Μαρίνα Αγγελάκη & Ρεπορτάζ: Μαριάνθη Λαζαρίδου, Μαρία Θωμούδη, Ευαγγελία Αμπατζή, Άγγελος Νουσδίλης)

















Γραφείο Τύπου
Κατερίνα Πολύζου
6948484242
2521033462
Fedra_po@dramafilmfestival.ondsl.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...