Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2011

Το χιούμορ στην εποχή της τρομοκρατίας

Ποιο είναι το σωστό timing για αστεία γύρω από ένα χτύπημα που κόστισε τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους και τον ύπνο σε εκατομμύρια άλλους; Πότε ήταν υπερβολικά νωρίς για πειράγματα; Και πότε παραήταν αργά; Όπως αποδείχτηκε και στην περίπτωση του 11/9, δεν παίζει τόσο ρόλο το αν θα κάνεις πλάκα με μια τραγωδία, αλλά το πότε θα την κάνεις.
Όταν ο stand-up κωμικός, Gilbert Gottfried (βλ. φωτό), τόλμησε να πει ένα ανέκδοτο για τους Δίδυμους Πύργους σε comedy club της Νέας Υόρκης, βδομάδες μετά το χτύπημα στο WTC, ένας άντρας πετάχτηκε από το κοινό και φώναξε "too soon". Μετά την κραυγή του αγνώστου, η γιούχα άρχισε να πέφτει βροχή και ο Gottfried άλλαξε θέμα αμέσως.
Το "πολύ νωρίς", φυσικά, δεν σημαίνει ποτέ, σημαίνει απλά "πολύ νωρίς". Τα αστεία θα ακούγονταν, τα ανέκδοτα είχαν ήδη σχηματιστεί στα μυαλά των ευφυέστερων, αλλά θα λέγονταν λίγο αργότερα. Οι Εβραίοι σήμερα διασκεδάζουν ιδιαίτερα με τα ανέκδοτα για το Ολοκαύτωμα. Σήμερα, όχι την εποχή του Ολοκαυτώματος.
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι παρουσιαστές των late night shows (Jay Leno, Jon Stewart, Conan O'Brien) δεν βγήκαν στον αέρα για μία εβδομάδα, ενώ ο David Letterman που γύρισε πρώτος απ' όλους, φιλοξένησε στην πρώτη εκπομπή του μετά το 11/9 τον δημοσιογράφο Dan Rather του CBS (τον Χατζηνικολάου της Αμερικής, αν θες). Ο Rather ξέσπασε τρεις φορές σε κλάματα κατά τη διάρκεια της εκπομπής.
Η έμφυτη τάση του ανθρώπου να βρίσκει τρόπο να γελάσει ακόμα και μέσα από τις χειρότερες τραγωδίες "γέννησε" γρήγορα τα πρώτα ανέκδοτα με επίκεντρο την τραγωδία στους Δίδυμους Πύργους.
-"Ποια είναι η αγαπημένη ομάδα ράγκμπι της Αλ Κάιντα; Οι New York Jets"
-"Ποιο είναι το τελευταίο πράγμα που είχε στο μυαλό του κάποιος που δούλευε στον 90ο όροφο του WTC; Ο 91ος"
-"Ποιο είναι το πιο μισητό τραγούδι των πυροσβεστών της Ν. Υόρκης; Το "It's raining men".
Δεν θα μπορούσε να γίνει αλλιώς. Όπως δεν θα μπορούσε κανείς να μην σκάσει έστω ένα χαμόγελο με κάποιο από αυτά.
Σύμφωνα με τον Jim Holt, συγγραφέα του "Stop me if you 've heard this: A History and Philosophy of Jokes", πιθανότατα το κορυφαίο ανέκδοτο τηρουμένων των αναλογιών 10 χρόνια μετά την επίθεση κατά των Η.Π.Α. είναι το παρακάτω:
"Knock, Knock"
"Who's there?
"Nine-eleven"
"Nine-eleven who?"
"You said you'd never forget!"


  10 χρόνια μετά το χτύπημα, τα ανέκδοτα για την 11/9 φαίνονται αρκετά ανεπίκαιρα, γι' αυτό και η μόνη περίοδος που θα είχε κάποιο νόημα να ειπωθούν είναι οι μέρες αμέσως πριν ή την ίδια την ημέρα της επετείου.
Άλλωστε, τα ανέκδοτα με τη συγκεκριμένη θεματική δεν άφησαν και ιστορία...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...