ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
Τo Irish Stew είναι παραδοσιακή συνταγή της Ιρλανδίας που δοκίμασα σε πρόσφατο ταξίδι μου στο Δουβλίνο. Πρόκειται για κρέας, βοδινό ή αρνί, μαγειρεμένο στην κατσαρόλα με λαχανικά και μπορεί κανείς να το βρει μαγειρεμένο σε διάφορες παραλλαγές.
Τo Irish Stew είναι παραδοσιακή συνταγή της Ιρλανδίας που δοκίμασα σε πρόσφατο ταξίδι μου στο Δουβλίνο. Πρόκειται για κρέας, βοδινό ή αρνί, μαγειρεμένο στην κατσαρόλα με λαχανικά και μπορεί κανείς να το βρει μαγειρεμένο σε διάφορες παραλλαγές.
Τι χρειαζόμαστε:
- 1/2 κιλό μοσχάρι χωρίς λίπος και κομμένο σε μικρούς κύβους.
- 1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 8 μικρές πατάτες καθαρισμένες αλλά όχι κομμένες
- 4 καρότα καθαρισμένα και κομμένα σε κομμάτια
- 1 ποτήρι καλό κόκκινο κρασί
- 1 μπουκάλι μπύρα Guinness extra stout (όχι απλή)
- 3 ποτήρια ζωμός βοδινού
- 1 κουταλάκι μαύρη ζάχαρη
- 1 σφηνάκι Worcestershire σως
- 1 κ.σ. πελτές ντομάτας
- λίγο αλεύρι για το αλεύρωμα του κρέατος
- αλάτι, πιπέρι
- 1 κουταλιά θυμάρι
- 2 δαφνόφυλλα
- αν χρειαστεί, λίγο corn flour
Πως το κάνουμε:
- Αλευρώνουμε τα κομμάτια του κρέατος και τα σωτάρουμε στην κατσαρόλα. Είναι προτιμότερο να τα σωτάρουμε σε δόσεις και όχι όλα μαζί για να μην "αφρίσουν" στην κατσαρόλα και να αποκτήσουν κρούστα ομοιόμορφα.
- Μόλις σωταριστούν όλα τα κομμάτια, τα επιστρέφουμε στην καστσαρόλα μας και προσθέτουμε και το κρεμμύδι να σωταριστεί και αυτό.
- Προσθέρουμε το κρασί, την μπύρα, το ζωμό, τη ζάχαρη, τον πελτέ και τα καρυκεύματα, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το κρέας να βράσει για μία ώρα.
- Εντωμεταξύ σωτάρουμε καλά τα λαχανικά μας σε ένα τηγάνι και τα προσθέτουμε κι αυτά στην κατσαρόλα.
- Αφήνουμε το φαγητό να μαγειρευτεί για μισή ώρα ακόμα, αφαιρούμε τα δαφνόφυλλα, προσθέτουμε τον μαϊντανό και σερβίρουμε σε βαθιά πιατέλα.
- Κανονικά το φαγητό θα πρέπει να έχει πηχτή και πλούσια σάλτσα. Αν χρειαστεί δέσιμο, διαλύουμε λίγο corn flour σε κρύο νερό και το προσθέτουμε στο φαγητό.
Η παράλλαγή που δοκίμασα εγώ είχε
μανιτάρια αντί για καρότα, αλλά κι εσείς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε
όποια λαχανικά επιθυμείτε, όπως αρακά, γογγύλια, λάχανο κτλ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου