Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2011

Royal Bank of Scotland: "Ελληνική χρεοκοπία μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου"

Ανεξέλεγκτη χρεοκοπία της Ελλάδας και ταχύτατη διάδοση της κρίσης στις παγκόσμιες αγορές "βλέπει" πίσω από την υπεραισιοδοξία και την αδυναμία της κυβέρνησης να εφαρμόσει τις μετταρυθμίσεις, η Royal Bank of Scotland.
Σε έκθεσή της, που φέρει την υπογραφή του στρατηγικού αναλυτή της βρετανικής τράπεζας, η RBS τοποθετεί την εκτός ελέγχου
χρεοκοπία της χώρας κοντά στη μεθεπόμενη και όχι την επόμενη επίσκεψη της τρόικας στην Αθήνα, για την αξιολόγηση της πορείας του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, που είναι προγραμματισμένη για τις 11 Δεκεμβρίου.
Ο λόγος που θεωρεί ορόσημο την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από την τρόικα στις 11 Δεκεμβρίου είναι, γιατί πιστεύει ότι η Ελλάδα μπορεί να δώσει για μία και τελευταία φορά ακόμη μια σειρά από υποσχέσεις στους πιστωτές της και τους ηγέτες της ΕΕ.
Όπως ο ίδιος σημειώνει, αν η Ελλάδα χρεοκοπήσει θα υπάρξει βίαιη μετάδοση της κρίσης σε άλλες χώρες της ευρωζώνης και παραπέρα, απαιτώντας την παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στις αγορές ομολόγων και πιθανόν μια συντονισμένη παρέμβαση σε παγκόσμιο επίπεδο.
"Ελληνική ωρολογιακή βόμβα"
Ο ελβετικός οίκος UBS σε έκθεσή του για την ελληνική οικονομία, αναφέρει και αναλύει το πώς το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης θα μπορούσε να περιοριστεί κάτω από το 10% του ΑΕΠ φέτος.
Ο τρόπος για αν γίνει αυτό, θα ήταν η εφαρμογή των φοροεισπραχτικών μέτρων που αποφασίστηκαν το καλοκαίρι, διαφορετικά, το έλλειμμα θα σκαρφαλώσει στο 12,4% του ΑΕΠ από 8%-9% του ΑΕΠ.
Οι αναλυτές του ξένου οίκου διαβλέπουν επίσης πιθανό πρόβλημα στη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας, καθώς θεωρεί ότι δεν είναι ακόμη πλήρως εξασφαλισμένη, παρά τις αποφάσεις των ηγετών της Ε.Ε. στις 21 Ιουλίου.
Η UBS αναφέρει ότι το ΔΝΤ μπορεί να αρνηθεί τη συμμετοχή του στη χρηματοδότηση, αλλά δίνει πολύ μικρές πιθανότητες σε μια τέτοια εξέλιξη, εκτός κι αν η συμμετοχή των ιδιωτών στο πρόγραμμα ανταλλαγής του ελληνικού χρέους αποτύχει.
Φωνή "αισιοδοξίας" από τη Γερμανία
Στον αντίποδα των δυσοίωνων προβλέψεων για τη χώρα, την αισιοδοξία του ότι οι προσπάθειες των δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα μπορούν να πετύχουν, εξέφρασε ο Χορστ Ζεχόφερ, ηγέτης της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης, ενός εκ των τριών κομμάτων που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό της γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ.
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Bild πάντως, ο πρόεδρος του CSU και πρωθυπουργός της Βαυαρίας δεν απέκλεισε την πιθανότητα αποχώρησης της Ελλάδας από την ευρωζώνη.
Συγκεκριμένα, ερωτηθείς για την πιθανότητα αυτή, είπε: "Δεν πιστεύω ότι αυτό μπορεί να αποκλειστεί αλλά υπολογίζω στην επιτυχία του δρόμου που ακολουθεί (η Ελλάδα) και των προσπαθειών προσαρμογής" και προειδοποίησε, ότι δεν μπορεί να χορηγείται οικονομική βοήθεια, αν οι υπερχρεωμένες χώρες δεν κάνουν από την πλευρά τους ό,τι χρειάζεται

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...