Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2011

Φιλέτο στρουθοκάμηλου με λιαστά φρούτα

Συνταγή πρωτότυπη για τα Χριστούγεννα για όσους θέλουν να εντυπωσιάσουν αυτές τις γιορτές. Είναι εύκολη στην παρασκευή, σαν να μαγειρεύεις μοσχαράκι, απλά είναι πιο στεγνό και άπαχο το κρέας γι'αυτό θέλει λίγο προσοχή στο βράσιμο μη σκληρύνει.

Τι χρειαζόμαστε:

  • 2 κιλά φιλέτο κομμένο μερίδες
  • 3/4 φλυτζ. ελαιόλαδο
  • 1 κιλό λιαστά φρούτα (δαμάσκηνα, βερύκοκα)
  • 700 ml κόκκινο ξηρό κρασί
  • 4 κρεμμύδια ξερά μεγάλα
  • 5 σκελ. σκόρδο
  • 1 κ.σούπας ξύσμα μανταρίνι
  • 1 λίτρο φασκόμηλο αφέψημα
  • 200 γρ. καρυδόψυχα
  • 2 κ. σούπας μέλι
  • 1 κ.σούπας κόκκους μπαχάρι
  • αλάτι, πιπέρι

Πως το κάνουμε:

  1. Σε ένα βαθύ σκεύος έχουμε βάλει από το βράδυ το κρέας στρουθοκάμηλου με το κρασί να μαριναριστεί. Μουλιάζουμε τα ξερά φρούτα στο βρασμένο φασκόμηλο για 2-3 ώρες.
  2. Στραγγίζουμε το κρέας και σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι. Σωτάρουμε το κρέας από όλες τις μεριές μέχρι να ροδίσει. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια, το μπαχάρι, το σκόρδο και το κρασί από τη μαρινάτα. Αφήνουμε να βράσει και χαμηλωνουμε τη θερμοκρασία.
  3. Αφού έχουμε αφήσει για κανένα δίωρο το κρέας να βραζει σε σιγανή φωτιά, κοιτάμε αν έχει μαλακώσει. Αν κατά τη διάρκεια του βρασμού χρειάζεται περισσότερο υγρό, προσθέτουμε λίγο από το φασκόμηλο (χωρίς φρούτα).
  4. Στη συνέχεια στραγγίζουμε τα φρούτα και τα κόβουμε κομμάτια και τα προσθέτουμε στο κρέας, μαζί με το μέλι, το ξύσμα μανταρίνι και την καρυδόψυχα.
  5. Συνεχίζουμε το μαγείρεμα μέχρι να δέσει η σάλτσα, αφού αλατοπιπερώσουμε. Μπορούμε αν θέλουμε να δέσουμε τη σάλτσα με corn flour σε περίπτωση που είναι πολύ αραιή από αυτό που επιθυμούμε.
  6. Συνοδεύεται με αγριόρυζο πολύ ωραία. Καλή όρεξη!

TIP

Το κρές στρουθοκάμηλου θέλει λίγο πιο πολύ βράσιμο από το μοσχάρι γιατι είναι πιο σκληρό σαν κρέας, και είναι άπαχο, ιδανικό για όσους προσέχουν τη διατροφή τους. Προσοχή όμως αν παραβράσει γίνεται πιο σκληρό,γιατί στεγνώνει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...